Viena no pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” misijām ir rūpēties par sabiedrības veselību, tādēļ institūta funkcijās iekļauta regulāra pārtikas patēriņa datu iegūšana un Nacionālās pārtikas sastāva datubāzes uzturēšana, kas veido pamatu riska novērtēšanas ziņojumu sagatavošanai.

Zinātniskā institūta “BIOR” funkcijas saistībā ar pārtikas patēriņu ir: 

  • pārtikas patēriņa datu iegūšana un apstrāde, 
  • pārtikas patēriņa dati tiek izmantoti riska izvērtējumu veikšanā, lai novērtētu iedzīvotāju potenciālos riskus pārtikas piesārņotāju uzņemšanai ar uzturu, 
  • nacionālo pārtikas patēriņa datu sagatavošana, 
  • datu sagatavošana un nodošana Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA), 
  • pārtikas sastāva datu bāzes uzturēšana. 

Pārtikas patēriņa pētījumus īsteno uztura speciālistu komanda ar lielu pieredzi uztura epidemioloģijā. Iegūtos pārtikas patēriņa datus, kā arī informāciju par Latvijas iedzīvotāju patērēto produktu uzturvērtību un piesārņotāju līmeņiem speciālisti apkopo Nacionālajā pārtikas sastāva datubāzē. Institūta “BIOR” speciālisti sadarbojas arī ar citām institūcijām un pētniekiem, apstrādājot viņu iegūtos patēriņa datus, tā kā Institūta īpašumā esošā datubāze apkopo apjomīgāko pieejamo informāciju par Latvijas iedzīvotāju raksturīgi patērētajiem pārtikas produktiem.  

Zinātniskā institūta “BIOR” veikto pārtikas patēriņa pētījumu mērķis ir ne tikai izvērtēt Latvijas iedzīvotāju uzturu (tai skaitā biežāk ēstos produktus, uzņemto enerģijas, pamatuzturvielu, vitamīnu, minerālvielu un citu vērtīgu savienojumu apjomu, kā arī ķīmisko un bioloģisko risku), bet arī apkopotos datus nodot atbildīgajām iestādēm – Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA), kas ir  galvenā pārtikas drošības risku novērtēšanas institūcija Eiropas Savienībā,  un Eiropas Komisijai, kas, balstoties uz veikto pētījumu un risku novērtējuma rezultātiem, veic izmaiņas likumdošanā.