Darbība: “Izejvielu standartizēšanas metodoloģijas izstrāde”
Darbības mērķis: Smiltsērkšķu šķirņu un to audzēšanas agrotehnikas novērtēšana saistībā ar pārstrādes priekšrocībām. Datu uzkrāšana, kas dotu iespēju salīdzināt reģionā pieejamo smiltsērkšķu šķirņu ražību un ogu sastāvā esošo fizioloģiski aktīvo vielu saturu atkarībā no laistīšanas sistēmas izmantošanas/neizmantošanas, apdobju kopšanas tehnikas vai siderātu kultūru audzēšanu rindstarpās. Pamatojoties uz iegūtajiem datiem izstrādāt izejvielu standartizēšanas metodoloģiju.
Rezultāts: Pārskata periodā izveidots un testēts smiltsērkšķu ogu nosakāmo parametru panelis, veikta iepriekš ievākto smiltsērkšķu ogu paraugu testēšana partnera BIOR laboratorijā. Iegūtie dati tiks izmantoti aktivitātes mērķa sasniegšanai.
Darbības īstenošana tiks turpināta nākamajā pārskata periodā.
Darbība: “Smiltsērkšķu ogu bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas izstrāde”
Darbības mērķis: Smiltsērkšķu ogu bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas izstrāde.
Rezultāts: Pārskata periodā īstenotas aktivitātes, kas saistītas ar smiltsērkšķu ogu bezatlikuma tehnoloģijas ieviešanu laboratoriskos apstākļos. Iekārtu pielāgošana un tehnoloģisko parametru definēšana. Iegūtās sulas un mīkstuma eļļas fizikāli ķīmisko parametru definēšana un robežvērtību noteikšana, kvalitātes kontroles un testēšanas paneļa izstrāde sadarbībā ar projekta partneriem.
Piegādātas sešas dažādas smiltsērkšķu šķirnes no partneriem ZS “Cukuriņi” un SIA “Baltic Seaberry”. Pirmajam testēšanas posmā, no katras šķirnes piegādāti 25 kg ogu.
Veikta smiltsērkšķu sulas un eļļas tehnoloģijas izstrāde laboratoriskos apstākļos ar trīs dažādiem ogu pirmapstrādes paņēmieniem, lai salīdzinātu apstrādes efektivitāti un tehnoloģiskā procesa piemērotību ieviešanai ražošanas apmēros.
Divos no apstrādes paņēmieniem izmantota ogu pirmapstrāde ar enzīmiem (Enzīms 1 un Enzīms 2).
Tehnoloģiskā procesa laikā secināts, ka izmantojot ogu enzinātisku apstrādi, ievērojami samazinās izspiedu daudzums un palielinās iegūtās sulas apjoms, salīdzinājumā ar kontroles paraugu. Līdz ar to var secināt, ka enzimātiskai apstrādei ir būtiska loma ogu pirmapstrādē.
Pēc sulas iegūšanas no tās ar separācijas paņēmienu atdalīta smiltsērkšķu mīkstuma eļļa.
Izmantojot ogu enzimātisku apstrādi mīkstuma eļļu no sulas ir iespējams atdalīt līdz pat 10 % vairāk.
Pēc frakciju atdalīšanas paraugi sagatavoti un nodoti partnerim BIOR, kuri veikuši nepieciešamo reaģentu un standartvielu pieejamības apzināšanu un uzsākuši paraugu testēšanu.
Pēc iegūtajiem eksperimentālajiem pētījumiem ogas apstrādājot ar enzīmu, salīdzinājumā ar kontroles paraugu, sulas apjoms palielinās par 20 %.
Veikti pirmie eksperimentālie izmēģinājumi sulas pulvera tehnoloģijas izstrādei no smiltsērkšķu biezsulas. Partneri ZS “Cukuriņi” un SIA “Baltic Seaberry” izstrādājuši smiltsērkšķu biezsulas iegūšanas tehnoloģiju, lai varētu to izmantot tālākiem tehnoloģiskiem procesiem sulas pulvera iegūšanai.
Darbības īstenošana tiks turpināta nākamajā pārskata periodā.
Projekts tiek īstenots LAD atbalsta programmas – 16.1 “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros.
Projekta partneri: AS “SISTĒMU INOVĀCIJAS”; ZS “Cukuriņi”; SIA “Baltic Seaberry”; SIA ANEVA J; BIOR.
Projekta attiecināmo izmaksu summa – 430’706 EUR
31.03.2023