BIOR zinātnieks Dzintars Začs izstrādājis analīžu metodi, kas būtiski uzlabos noturīgo organisko piesārņotāju noteikšanu zivīs un zivju produktos

15.06.2015

Autori: Dzintars Začs

Pārtikas drošību, jo īpaši zivju un to produktu drošību apdraud noturīgie organiskie piesārņotāji (piemēram, pesticīdi, konkrētas rūpniecībā izmantotas vielas, konkrēti ugunsaizsardzības ķīmiskie līdzekļi), kas, nonākot vidē, uzkrājas, jo tie nenoārdās. Šiem ķīmiskajiem savienojumiem ir ļoti nelabvēlīga ietekme uz veselību, tāpēc svarīgi noteikt šo savienojumu saturu zivīs.

īpaši zivju un to produktu drošību apdraud noturīgie organiskie piesārņotāji

Dzintars Začs veicis padziļinātu pētījumu par prioritāro noturīgo organisko piesārņotāju komplekso analīzi zivīs ar augstas izšķirtspējas masas spektrometrijas metodi.

Ar izstrādāto metodi iespējams vienlaicīgi noteikt daudzus vairāku grupu piesārņotājus pat ļoti zemā koncentrācijā, un tā varētu tikt pielietota noturīgo organisko piesārņotāju monitoringa programmās, kuras tiek veiktas Eiropas Savienībā.