BIOR zinātnieki pēta mikotoksīnu, pesticīdu un smago metālu izplatību garšvielās

18.10.2016

Autori: Ingars Reinholds, Iveta Pugajeva, Konstantīns Bavrins, Gaļina Kučkovska, Vadims Bartkevičs

ētījumā par mikotoksīnu, pesticīdu un toksisko metālu izplatību garšvielās un garšaugos tikuši analizēti 300 garšvielu paraugi, t.sk. melnie pipari, baziliks, oregano, muskatrieksti, paprika un timiāns. Analizētie parametri bija 11 mikotoksīni, 134 pesticīdi un 4 smagie metāli. Izmantojot šķidruma hromatogrāfiju un masas spektrometriju mikotoksīni tika detektēti 4% muskatriekstu paraugu, 10% bazilika paraugu un 30% timiāna paraugu. 24 dažādu pesticīdu atliekvielas detektētas 59% paraugu. Maksimālais pieļaujamais pesticīdu atliekvielu līmenis tika pārsniegts 10% oregano paraugu un 46% timiāna paraugu. Ar induktīvi saistītās plazmas masas spektrometriju noteikto smago metālu klātbūtnes radītā riska novērtējuma rezultāti uzrāda minimālu risku, kas ievērojami zemāks par maksimāli pieļaujamo.

Mikotoksīni, pesticīdi un smagie metāli analizēti melnajos piparos, bazilikā, oregano, muskatriekstos, paprikā un timiānā.

Pētījums atbalstīts EU-FP7-SEC-2012-1 SPICED projekta (granta numurs 312631) un Valsts pētījumu programmas AgroBioRes projekta Nr. 4 ietvaros (Vietējo lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana kvalitatīvu un veselīgu pārtikas produktu izstrādei).

Foto: By Bryanwake