BIOR zinātnieki izstrādā un validē metodi ātrai, jutīgai un uzticamai 26 dažādu antibiotiku atliekvielu noteikšanai pienā un gaļā

08.01.2015

Autori: Guntis Cepurnieks, Jekaterina Rjabova, Dzintars Začs, Vadims Bartkevičs

Lai novērstu antibiotiku pārmērīgu vai neatbilstošu lietošanu lauksaimniecībā, ir svarīgi veikt produktu testēšanu. Eiropas Savienībā pastāv normatīvā bāze noteiktu antibiotiku atliekvielu monitoringam dzīvos dzīvniekos un dzīvnieku izcelsmes produktos.

Ātra, jutīga un uzticama metode 26 dažādu antibiotiku atliekvielu noteikšanai

Izstrādātā metode ļauj noteikt 26 antibiotiku atliekvielas no dažādām klasēm (sulfonamīdu, makrolīdu, tetraciklīnu, penicilīnu un hinolonu) gaļā un pienā ar analīzes laiku 10 minūtes pēc ekstrakcijas.

Metode ir validēta, un noteikšana iespējama zem puses no Eiropas Savienībā maksimālā pieļaujamā atlieku daudzuma, kas nozīmē ka tā atbilst prasībām.