BIOR zinātnieki identificē kvalitātes marķierus ābolu spiešanas blakusproduktos bioloģiski aktīvu polifenolu ražošanai

12.06.2015

Autori: Paweł Górnaś, Inga Mišina, Anita Olšteine, Inta Krasnova, Iveta Pugajeva, Gunārs Lācis, Aleksander Siger, Michał Michalak, Arianne Soliven, Dalija Segliņa

Ābolos esošie polifenoli tiek uzskatīti par ķīmiskiem savienojumiem ar labvēlīgu ietekmi uz veselību. Piemēram, florizīns ir glikozes uzņemšanas inhibitors zarnās un tiek uzskatīts par daudzsološu dabīgo produktu glikēmijas mazināšanai, lai uzlabotu diabēta pacientu veselību.

Ābolos esošie polifenoli tiek uzskatīti par ķīmiskiem savienojumiem ar labvēlīgu ietekmi uz veselību

Pēdējā desmitgadē ir pastiprināti pētīta polifenolu stabilitāte, bioloģiskā aktivitāte, kā arī ekstrakcijas metodes no ābolu pārstrādes blakusproduktiem. Pētījumi šajā jomā iepriekš ir koncentrējušies uz polifenolu saturu ābolu spiedpalieku šķiedrās.

Šajā pētījumā ticis noskaidrots polifenolu profils dažādās abolu daļās spiedpaliekās un konstatēts, ka florizīns atrodams tieši sēklu un kātiņu sastāvā, tāpēc sēklu un kātiņu sastāvā esošie savienojumi ir svarīgi kvalitātes marķieri, lai noteiktu spiedpalieku tālāko pielietojumu.