BIOR stiprina sadarbību pārtikas drošības jomā ar Vācijas Riska novērtēšanas institūtu

23.10.2025

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR un Vācijas Riska novērtēšanas institūts (BfR) stiprina savas ilgstošās sadarbības attiecības. Institūta BIOR direktore PhD. Olga Valciņa parakstīja sadarbības memorandu ar BfR prezidentu prof. Andreasu Henzelu (Andreas Hensel), lai veicinātu zinātnisko dialogu un izveidotu ciešāku sadarbības tīklu riska novērtēšanas jomā.

No kreisās: BIOR direktore PhD. Olga Valciņa, BfR prezidents prof. Andreas Henzels

Memorands paredz turpmāku ciešu sadarbību, kas vērsta uz pārtikas drošības stiprināšanu un patērētāju veselības aizsardzību Latvijā un Vācijā. Tā ietvaros institūti apņemas turpināt kopīgus zinātniskos pētījumus un projektus, organizēt ekspertu apmācības, veicināt pieredzes apmaiņu un rīkot seminārus pārtikas drošības jautājumos.

No kreisās: BIOR direktore PhD. Olga Valciņa, BfR prezidents prof. Andreas Henzels, BIOR Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Aivars Bērziņš

BIOR un BfR ciešā sadarbība ilgst jau vairāk nekā desmit gadus, īstenojot dažādus starptautiskus projektus. Tā ļauj savlaicīgi identificēt un novērst riskus pārtikas un dzīvnieku veselības jomā, kā arī paaugstina institūta pētnieku un ekspertu kvalifikāciju. PhD. Olga Valciņa uzsver, ka šāda zinātniskās pieredzes apmaiņa radījusi jaunas iespējas pētniecībā un tehnoloģiju attīstībā.

Parakstītais memorands stiprinās zinātnisko kapacitāti, veicinās inovācijas un palīdzēs kopīgi aizsargāt patērētāju veselību un drošību abās valstīs.

Vizītes laikā prof. A. Henzels tikās arī ar Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektoru Māri Balodi, apspriežot jaunākās aktualitātes nozarē. Tāpat vairāk nekā 70 studentiem no LBTU Veterinārmedicīnas fakultātes bija iespēja piedalīties lekcijā, kurā profesors dalījās pieredzē par pārtikas izraisīto slimību uzliesmojumu tendencēm un cēloņiem mūsdienās, radot lielu interesi un diskusiju.