Mātes piens ir vispiemērotākais uzturvielu avots mazulim pirmajos sešos dzīves mēnešos. Citu valstu pētījumi norāda, ka viens no faktoriem, kas ietekmē mātes piena kvalitāti ir sievietes uztura paradumi zīdīšanas periodā. Institūta "BIOR" pētniece Līva Aumeistere doktorantūras ietvaros veic mātes piena sastāva izpēti starp Latvijā dzīvojošajām sievietēm. Pētījuma ietvaros, nosakot Latvijā dzīvojošo māšu piena taukskābju kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu, secināts, ka dokozaheksaēnskābes (vitāli svarīga taukskābe mazuļa smadzeņu un redzes attīstībai) līmenis pienā atbilst mērķa vērtībai – 0,30% no kopējā taukskābju līmeņa pienā. Tomēr, kopumā sievietes zīdīšanas periodā ar uzturu uzņem mazāk dokozaheksaēnskābes nekā rekomendēts (vismaz 200 mg dienā). Zivju, kas ir labs dokozaheksaēnskābes avots, lietošana uzturā pozitīvi korelēja ar šīs taukskābes līmeni mātes pienā. Dalībniecēm, kuras atzīmēja zivju lietošanu uzturā vismaz divreiz nedēļā, pienā bija augstāks dokozaheksaēnskābes līmenis, nekā dalībniecēm, kas zivis patērē retāk vai vispār nelieto uzturā.
Pētījums tiek izstrādāts pētniecības programmas "Zinātniskās kapacitātes stiprināšana LLU" projekta "Mātes piena sastāva izpēte" ietvaros. Projekta numurs Z2.