Projekts Nr.22-00-A01612-000009 “Smiltsērkšķu ogu bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas izstrāde”
Apstiprināts un uzsākta ELFLA projekta Nr.22-00-A01612-000009 “Smiltsērkšķu ogu bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas izstrāde” īstenošana 16.pasākuma “Sadarbība” 16.1.apakšpasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros.
Zinātniskais institūts BIOR projektu īsteno partnerībā ar piecām institūcijām (vadošais partneris - AS “Sistēmu inovācijas”).
Smiltsērkšķu ogas ir viena no “superogām” - tās satur lielu daļu dabā pieejamo vitamīnu, 18 aminoskābes, antioksidantus, taukskābes (Omegu 3, 6, 7 un 9), kā arī vairāk nekā 190 citas bioloģiski aktīvas komponentes. Šo vērtīgo īpašību dēļ gan Latvijā, gan citur pieaug pieprasījums pēc smiltsērkšķiem. Projekta mērķis ir izstrādāt smiltsērkšķu ogu bezatlikuma pārstrādes tehnoloģiju, izmantojot inovatīvu metožu kompleksu, kas iekļauj enzimātisku hidrolīzi kontrolētos apstākļos (izmantojot universālu dubultsienu vakuuma maisītāju), seperācijas tehnoloģiju mīkstuma eļļas un nogulšņu atdalīšanai no sulas (izmantojot trīs frakciju centrifūgu) un sulas UHT apstrādi. Iztrādāto tehnoloģiju paredzēts pielāgot rūpnieciskai ražošanai SIA Aneva J ražotnē un projekta rezultātā uzsākt vairāku jaunu eksportspējīgu produktu - augstas kvalitātes smiltsērkšķu sula (bez nogulsnēm), mīkstumu eļļa, sulas koncentrāts un mīkstumu pulveris ražošanu, tādējādi pēc iespējas lielākā mērā izmantojot smiltsērkšķu ogu vērtīgās īpašības un radot līdz pat 10 reizēm lielāku papildus pievienoto vērtību, salīdzinot ar nepārstrādātu ogu realizāciju.
Projekts tiek īstenots no 2022. gada 1. septembra līdz 2024. gada 31. jūlijam.
Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 430 706,00 EUR. Publiskā atbalsta intensitāte 90% jeb 387 635,40 EUR apmērā.
Informācija sagatavota 01.09.2022.