IESPĒJA PĀRBAUDĪT SAVAS ZINĀŠANAS PĀRTIKAS DROŠĪBĀ

Valsts zinātniskā institūta "BIOR" pārtikas drošības eksperti sadarbībā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi (EFSA) sagatavojuši jautājumus par pārtikas drošības riskiem, to uzglabājot un transportējot , kā arī kas jāņem vērā, gatavojot maltīti ikdienā.  

Jautājumi sagatavoti informatīvās kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” (#EUChooseSafefood) ietvaros.

https://ej.uz/Bior_quizz

Par kampaņu visā Eiropā

Kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” ("EU Choose Safe Food") mērķis ir palīdzēt eiropiešiem droši izvēlēties pārtiku, skaidrojot pārtikas nekaitīguma zinātnisko pamatojumu.

Eiropas patērētāji ir vieni no vislabāk aizsargātajiem un informētākajiem patērētājiem pasaulē, kad runa ir par pārtiku, ko viņi patērē. ES pārtikas nekaitīguma sistēma nodrošina, ka ikvienam Eiropas iedzīvotājam ir tiesības zināt, kā tiek ražota, pārstrādāta, iepakota, marķēta un pārdota pārtika, ko viņš lieto uzturā. Šīs sistēmas ietvaros zinātnieki no visas ES analizē zinātniskos datus un pētījumus, lai novērtētu pārtikas riskus. Tādējādi tiek nodrošināts, ka produkti mūsu tirgos un veikalos ir droši.

ES pārtikas nekaitīguma sistēmas pamatā ir zinātniski ieteikumi, ko sniedz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) sadarbībā ar valstu pārtikas nekaitīguma iestādēm visā Eiropā.  EFSA sadarbojas ar vadošajiem ES un citu valstu zinātniekiem, kuri, pamatojoties uz jaunākajiem pierādījumiem, analizē, novērtē un sniedz ieteikumus par to, kāda pārtika ir nekaitīga un vai tā rada jebkādus riskus patērētājiem.

Papildus patērētāju drošībai šis zinātniskais darbs ir ļoti svarīgs arī, lai aizsargātu dzīvniekus un vidi no jebkādiem ar pārtikas ķēdi saistītiem riskiem. EFSA, dalībvalstis un lēmumu pieņēmēji ES iestādēs cieši sadarbojas ar citiem dalībvalstu partneriem, starptautiskajām organizācijām, ražotājiem, patērētāju organizācijām un citām pilsoniskās sabiedrības grupām, lai eiropieši varētu izdarīt apzinātu izvēli pārtikas jomā un pilnīgi mierīgi baudīt pārtiku.