Pielāgotās aktivitātes (Tailor-made activities) ir īpaši izstrādātas iniciatīvas, kas ir vērstas uz EFSA un dalībvalstu kopīgām vajadzībām un prioritātēm pārtikas nekaitīguma jomā. Šādas aktivitātes var ierosināt gan pašas dalībvalstis, gan EFSA. To mērķis ir risināt aktuālus zinātniskus jautājumus, sniegt praktiskus ieguvumus īstermiņā un vidējā termiņā, kā arī veicināt ilgtermiņa partnerību veidošanos un stiprināt gatavību nākotnes riska novērtēšanas darbam Eiropas pārtikas nekaitīguma ekosistēmā.
Šis projekts pievērsīsies strauji augošam tirgus segmentam – lietošanai gataviem augu izcelsmes piena un gaļas aizstājējiem. Lai gan šo produktu popularitāte pieaug, trūkst pietiekamu pētījumu par iespējamiem jauniem vai mainīgiem pārtikas nekaitīguma riskiem, kas saistīti ar to patēriņu.
BIOR loma un ieguldījums: BIOR speciālisti aktīvi iesaistīsies projekta īstenošanā, Latvijā savācot un analizējot aptuveni 100 dažādus lietošanai gatavu augu izcelsmes piena un gaļas aizstājēju paraugus. Paraugi tiks testēti produkta derīguma termiņa beigās, lai noteiktu sliktāko iespējamo scenāriju attiecībā uz piesārņojumu, piemēram, ar Listeria monocytogenes. Obligāti testējamie parametri būs L. monocytogenes un Listeria spp. (gan skaitliskā noteikšana, gan klātbūtnes noteikšana). Papildus tam BIOR veiks testus vēl pH, ūdens aktivitātei (aw), Salmonella spp. (klātbūtnes noteikšana), E. coli (skaitliskā noteikšana).
Galvenie sagaidāmie rezultāti: Pētījums sniegs vērtīgus datus par šo produktu mikrobioloģisko kvalitāti to derīguma termiņa beigās. Iegūtā informācija būs noderīga turpmākiem mikrobioloģiskajiem riska novērtējumiem un palīdzēs veicināt izpratni par iespējamiem pārtikas nekaitīguma riskiem patērētājiem. Projekta rezultātā tiks sagatavots noslēguma ziņojums EFSA fokālajam punktam, kas ietvers literatūras apskatu un visu projekta partneru pētījumu rezultātus.
Sadarbība un ilgums: Šis projekts ilgs 12 mēnešus. To vadīs Īrijas Pārtikas nekaitīguma iestāde. Kopumā projektā piedalīsies 15 dalībvalstis, ieskaitot Latviju (BIOR). Pārējās iesaistītās valstis ir Kipra, Igaunija, Somija, Dānija, Austrija, Nīderlande, Beļģija, Slovākija, Zviedrija, Horvātija, Vācija, Spānija un Francija
Aktivitāte pievērsīsies botulismam – nopietnai un potenciāli dzīvībai bīstamai slimībai, ko izraisa botulīna neirotoksīni (BoNT), kurus galvenokārt ražo klostrīdiju baktērijas, īpaši Clostridium botulinum. Lai gan Eiropā ik gadu tiek apstiprināti aptuveni 80 līdz 90 cilvēku saslimšanas gadījumi, ir būtiski iegūt plašākus un sistemātiskus datus par BoNT ražojošo baktēriju izplatību dažādos posmos no lauksaimniecības līdz patērētājam.
BIOR loma un ieguldījums: Mūsu speciālisti aktīvi iesaistīsies projekta īstenošanā, veicot 150 paraugu (lauksaimniecības dzīvnieku, augsnes un pārtikas produktu) savākšanu un analīzi Latvijā. BIOR piedalīsies vienotu paraugu noņemšanas un testēšanas protokolu izstrādē, kā arī to pielietošanā, lai nodrošinātu datu salīdzināmību starp valstīm.
Galvenie sagaidāmie rezultāti: Projekts palīdzēs iegūt jaunus zinātniskos datus par BoNT ražojošo baktēriju izplatību, izmantojot “Vienas veselības” pieeju, kas ir svarīgi turpmākam riska novērtējumam. Tiks uzlabota zinātniskā sadarbība starp dalībvalstīm un veidots Eiropas botulisma jautājumiem veltīts tīkls. Svarīgi, ka projekta ietvaros tiks izplatītas harmonizētas BoNT ražojošo baktēriju noteikšanas metodes, kas šobrīd nav standartizētas, apgrūtinot datu salīdzināšanu. Visi iegūtie dati tiks apkopoti datubāzē, kas būs pieejama projekta noslēgumā.
Sadarbība un ilgums: Projekts ilgs 24 mēnešus. Tā vadošie partneri ir Francijas Pārtikas, vides un darba veselības un drošības aģentūra (ANSES) un Itālijas Nacionālais veselības institūts (ISS). Bez Latvijas (BIOR), projektā piedalīsies pētniecības institūcijas un pārtikas drošības iestādes no Beļģijas, Vācijas, Spānijas, Nīderlandes, Lietuvas un Polijas. Novērotāju statusā projektā piedalīsies arī Melnkalne un Albānija.
Institūts BIOR ar atbildību uzņemas dalību šajos aktuālajos un Eiropas mērogā nozīmīgajos pētījumos. Mūsu ekspertu zināšanas un pieredze sniegs būtisku devumu kopējo mērķu sasniegšanā, stiprinot pārtikas nekaitīguma sistēmu Eiropā un rūpējoties par patērētāju veselību.